6 λόγοι για τους πάστορες να τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα με κάποιον—είτε μέλος της Εκκλησίας είτε μη πιστό

2
6 λόγοι για τους πάστορες να τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα με κάποιον—είτε μέλος της Εκκλησίας είτε μη πιστό

Πριν από μερικά χρόνια, διάβασα το βιβλίο του Justin Earley, Ο κοινός κανόνας. Ο Earley έγραψε το βιβλίο αφού χρειάστηκε να πάρει μερικές δύσκολες αποφάσεις για να ισορροπήσει τη χαοτική και πολύ απασχολημένη ζωή του. Από εκείνη την εμπειρία, υιοθέτησε τέσσερις καθημερινές συνήθειες και τέσσερις εβδομαδιαίες που άλλαξαν τη ζωή του. Μία από τις καθημερινές συνήθειες είναι να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα κάθε μέρα με άλλους. Έχω προσαρμόσει αυτόν τον κανόνα για να τρώω ένα γεύμα με κάποιον τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τον βρήκα χρήσιμο και ενθαρρυντικό. Να γιατί ενθαρρύνω τους πάστορες και τους ηγέτες της εκκλησίας να τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα την εβδομάδα με κάποιον—είτε μέλος της εκκλησίας είτε μη πιστό.

1. Πολλοί από εμάς χρειάζεται να επιβραδύνουμε και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους. Μπορείτε να μάθετε πολλά για τους ανθρώπους μετά από ένα γεύμα. Αυτή η δέσμευση με ανάγκασε να επιβραδύνω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, να κάνω ένα διάλειμμα και να περνάω χρόνο με άλλους. Ως εσωστρεφής με την τάση να είμαι μοναχικός, χρειάζομαι αυτή τη δέσμευση.

2. Απλώς το να προσκαλέσεις κάποιον είναι ένα καλό βήμα για έναν πάστορα. Λέτε κάτι θετικό στους ανθρώπους όταν τους προσκαλείτε να μοιραστούν ένα γεύμα μαζί σας—«είσαι σημαντικός για μένα» και «θέλω να περάσω χρόνο μαζί σου». Δίνεις στους άλλους νόημα και σημασία, και τους μοντελοποιείς τι πρέπει να κάνουν με τους άλλους.

3. Το να τρώμε με άλλους μάς προκαλεί να σβήσουμε την εστίασή μας στον εαυτό μας. Εκτός κι αν είμαστε ναρκισσιστές που θέλουμε να μιλάμε μόνο για τον εαυτό μας, το φαγητό με κάποιον άλλο μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε τους άλλους. Μας ωθεί να είμαστε ακροατές και μαθητές περισσότερο από ομιλητές και δάσκαλοι. Απαιτεί να εστιάσουμε την προσοχή μας στο άτομο(α) απέναντι από το τραπέζι – όχι στον εαυτό μας.

4. Το φαγητό με άλλους παρέχει μια σκόπιμη ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τους άλλους. Στην ιδανική περίπτωση, χρησιμοποιούμε τις επιτραπέζιες συνομιλίες για να μάθουμε περισσότερα για τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας σωτηρίας τους, της εργασίας τους στο παρόν και των μελλοντικών τους στόχων. Αν κάνετε πολλές ερωτήσεις, στην πραγματικότητα, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για κάποιον σε ένα γεύμα μιας ώρας από όσα θα μάθατε ποτέ με μια σχέση επιφανειακής, μόνο Κυριακής μεταξύ πάστορα και μέλους της εκκλησίας. Ένα εβδομαδιαίο γεύμα με κάποιον είναι μια σοφή επένδυση του χρόνου και της ενέργειας που μας δίνει ο Θεός.

5. Ακόμη και οι μη πιστοί θέλουν να φάνε. Έχω έναν αλλόπιστο φίλο με τον οποίο τρώω ένα γεύμα περίπου κάθε τρεις εβδομάδες (γιατί μένει περίπου 3,5 ώρες μακριά). Δεν πιστεύει όπως πιστεύω, αλλά μου δίνει χώρο να κάνω παρέα μαζί του. Ένα γεύμα μαζί μου δίνει την ευκαιρία (1) να του υπενθυμίσω ότι τον αγαπώ και προσεύχομαι για αυτόν, (2) να απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχει σχετικά με τη ζωή και την πίστη και (3) να του δείξω απλώς σεβασμό και φροντίδα. Εφόσον είναι πρόθυμος να περάσει χρόνο μαζί μου, είμαι αρκετά πρόθυμος να καλύψω το κόστος ενός γεύματος.

6. Το να βρίσκεις χρόνο για ένα γεύμα την εβδομάδα δεν είναι δύσκολο. Φυσικά, πρέπει, όπως λέει ο Justin Earley, «να επαναπροσανατολίσουμε τα προγράμματά μας και τον χώρο μας γύρω από το φαγητό και ο ένας τον άλλον»¹ να βρεις χρόνο για αυτή τη συνήθεια — αλλά αυτό είναι το θέμα. Θα βρούμε χρόνο για ό,τι μας ενδιαφέρει. Το να βρούμε μια ώρα την εβδομάδα για να φάμε με ένα μέλος της εκκλησίας ή έναν άπιστο δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να το κάνουμε, αν έχουν σημασία για εμάς.

Κάντε αυτή τη δέσμευση, πάστορα και ηγέτης της εκκλησίας. Δεν θα το μετανιώσεις.

_________________________________

¹Justin Whitmel Earley, Ο κοινός κανόνας (σελ. 61). Τύπος InterVarsity. Kindle έκδοση.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2022


Ο Δρ Chuck Lawless είναι κορυφαίος ειδικός στην πνευματική διαβούλευση, τη μαθητεία και την καθοδήγηση. Ως πρώην πάστορας, κατανοεί τις προκλήσεις που παρουσιάζει το υπουργείο και συνεργάζεται με το Church Answers για να παρέχει συμβουλές και συμβουλές στους ηγέτες της εκκλησίας.
Περισσότερα από τον Chuck

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar