Πώς ο Νταγκ Μαστριάνο χρησιμοποιεί την πίστη για να αποκρούσει την κριτική—ακόμη και από άλλους χριστιανούς

0
Πώς ο Νταγκ Μαστριάνο χρησιμοποιεί την πίστη για να αποκρούσει την κριτική—ακόμη και από άλλους χριστιανούς
Doug Mastriano
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Νταγκ Μαστριάνο μιλά πριν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στο Wilkes-Barre της Πενσυλβάνια, 3 Σεπτεμβρίου 2022. (AP Photo/Mary Altaffer, Αρχείο)

GETTYSBURG, Pa. (RNS) — Είναι γνωστό ότι ο Doug Mastriano, ο γερουσιαστής της πολιτείας της Πενσυλβάνια που τρέχει τώρα για κυβερνήτης με το εισιτήριο των Ρεπουμπλικανών, έχει τη συνήθεια να συγχωνεύει ενεργά τη θρησκεία και την πολιτική, δίνοντας φωνή σε χριστιανικός εθνικισμός και χλευάζοντας την έννοια του χωρισμός εκκλησίας και κράτους ως φιλελεύθερη κατασκευή.

Μεταξύ άλλων, ο απόστρατος συνταγματάρχης του Στρατού έχει γίνει πρωτοσέλιδο για κάνοντας έκκληση στον Παντοδύναμο να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020 και να ενσωματώσει α αναφορά στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη («Περπατάτε ως ελεύθεροι άνθρωποι») στο σλόγκαν της εκστρατείας του.

Αλλά ενώ ορισμένοι πολιτικοί έχουν στραφεί προς χριστιανικός εθνικισμός αυτή την προεκλογική περίοδο, ο Μαστριάνο όχι μόνο έκλινε στην ιδεολογία πριν από χρόνια, αλλά τη χρησιμοποιούσε ως μέρος μιας μεγαλύτερο μοτίβο αποστασιοποίησης από την κριτική. Αν και απορρίπτει τον όρο χριστιανός εθνικιστής, ο Μαστριάνο έχει επικαλεστεί την πίστη τόσο ως καύσιμο για τον ακτιβισμό του όσο και ως ασπίδα ενάντια στους επικριτές – συμπεριλαμβανομένων των συγχριστιανών του, που εξακολουθούν να ανησυχούν για την βαριά μεταχείριση των πεποιθήσεών τους.

Τον Ιούλιο του 2020, περισσότερο από ένα χρόνο πριν δηλώσει την υποψηφιότητά του, η ρητορική του Μαστριάνο πυροδότησε μια θεολογική μάχη με μια ομάδα επιφανών Λουθηρανών κληρικών στη δική του περιφέρεια της Γερουσίας του Γκέτισμπουργκ, ένα σπάνιο παράδειγμα πολιτικού που εμπλέκεται απευθείας με ιδεολογικούς εχθρούς. Όταν οι ηγέτες της πίστης επικαλέστηκαν τον Χριστιανισμό για να τον επικρίνουν, εκείνος αποκρίθηκε υποδεικνύοντας ότι η Βίβλος απαγορεύει στους Χριστιανούς να ασκούν δημόσια κριτική στους εκλεγμένους αξιωματούχους, ενώ παράλληλα καταδικάζει τη δική του καταδίκη των τοπικών θρησκευτικών ηγετών.

«Μας έλεγε τι να κάνουμε στις εκκλησίες μας», είπε στο Religion News Service η ιερέα Μαρία Έρλινγκ, καθηγήτρια στην πανεπιστημιούπολη του Γκέτισμπουργκ του United Lutheran Seminary που ήταν μεταξύ εκείνων που επέκριναν τον Μαστριάνο.

Ο Μαστριάνο έχει τραβήξει φωτιά επειδή επιδεικνύει μισαλλοδοξία προς τις θρησκείες και όχι τις δικές του. ΕΝΑ Εμφανίστηκε το ρεπορτάζ του Rolling Stone μια ραδιοφωνική συνέντευξη του 2019 στην οποία είπε ότι το Ισλάμ «δεν είναι συμβατό» με τις «χριστιανο-ιουδαϊκές ιδέες» του Συντάγματος των ΗΠΑ και ότι «δεν είναι όλες οι θρησκείες ίσες». Οι εβραϊκές ομάδες έχουν αποδοκίμασε η σχέση του με τον Andrew Torba, επικεφαλής του ιστότοπου μέσων κοινωνικής δικτύωσης Gab, όπου συχνά μοιράζονται αντισημιτικά μηνύματα και μιμίδια. (Ο Μαστριάνο αργότερα διέγραψε τον λογαριασμό του στο Gab και καταδίκασε τον αντισημιτισμό, αν και δεν καταδίκασε τον Torba.)

Αλλά η διαμάχη του Μαστριάνο με τους Λουθηρανούς ψηφοφόρους του δείχνει ότι είναι εξίσου πρόθυμος να απορρίψει τις φωνές άλλων Χριστιανών, ιδιαίτερα τις απόψεις που εκφράζονται συχνά από μετριοπαθείς και φιλελεύθερους Λουθηρανούς, Πρεσβυτεριανούς, Μεθοδιστές και άλλους γνωστούς συλλογικά ως «κύρια» δόγματα (ονομάζονται, ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν, για τις εύπορες κοινότητες των προαστίων της Φιλαδέλφειας Main Line, όπου άκμασαν αυτές οι εκκλησίες). Αν και δεν ήταν τόσο κυρίαρχοι όσο κάποτε, οι λευκοί προτεστάντες αντιπροσωπεύουν ωστόσο το 18% των κατοίκων της Πενσυλβανίας — ίσο με τον αριθμό των λευκοί ευαγγελικοί στο κράτος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Θρησκείας.

ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ: Ο ακτιβιστής πίσω από την αντίθεση στον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar