Πιθανή μειονότητα Χριστιανών στις ΗΠΑ Μέχρι το 2050, λέει ο Pew

0
Πιθανή μειονότητα Χριστιανών στις ΗΠΑ Μέχρι το 2050, λέει ο Pew
Χριστιανοί
Φωτογραφία από τον Aaron Burden (μέσω Unsplash)

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (BP) – Οι Χριστιανοί αναμένεται να αποτελούν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού των ΗΠΑ έως το 2050 σε μια μελέτη της Pew Research σχετικά με το πώς μπορεί να διαδραματιστούν οι τρέχουσες τάσεις μεταξύ πιστών και μη πιστών τις επόμενες δεκαετίες.

Στην καλύτερη περίπτωση για το πώς μπορεί να συνεχίσουν να εξελίσσονται οι τάσεις, την οποία η Pew παρουσιάζει ως την πιο απίθανη και πιο αισιόδοξη πιθανότητα, η Pew προβλέπει ότι το χριστιανικό μερίδιο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί από το σημερινό 64% σε 54% έως 35% 2070.

Στο σενάριο που περιέγραψε ο Pew ως πιο πιθανό, οι Χριστιανοί θα αποτελούν το 39 τοις εκατό των Αμερικανών μέχρι το 2070, χάνοντας το καθεστώς της πλειοψηφίας ήδη από το 2050 στο 47 τοις εκατό του εθνικού πληθυσμού.

„Καμία“ ή το θρησκευτικά άσχετοιθα αποτελούσε το μεγαλύτερο μερίδιο των Αμερικανών με 48 τοις εκατό το 2070, σύμφωνα με το σενάριο που είπε ο Pew είναι το πιο πιθανό από τα τέσσερα που εξετάστηκαν.

Μεταξύ των πραγματικών τάσεων που εξετάζει ο Pew στα υποθετικά του σενάρια για το μέλλον της θρησκείας στην Αμερική είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι ενήλικες μεταπηδούν σε μια θρησκεία διαφορετική από αυτή της παιδικής τους ηλικίας και διάφορες δημογραφικές τάσεις, όπως η μετανάστευση, οι γεννήσεις και οι θάνατοι.

«Κανένα από τα σενάρια αυτής της έκθεσης δεν δείχνει τι θα συνέβαινε αν αυξανόταν η μετάβαση στον Χριστιανισμό. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ένας θρησκευόμενος αναβίωση στις ΗΠΑ είναι αδύνατο», ανέφερε ο Pew στη μελέτη που κυκλοφόρησε στις 13 Σεπτεμβρίου. «Νέα πρότυπα θρησκευτικής αλλαγής θα μπορούσαν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Ένοπλες συγκρούσεις, κοινωνικά κινήματα, αυξανόμενος αυταρχισμός, φυσικές καταστροφές ή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι μερικές μόνο από τις περιστάσεις που μερικές φορές προκαλούν ξαφνικές κοινωνικές –και θρησκευτικές– ανατροπές.

«Ωστόσο, οι προβολές μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να μοντελοποιούν τις συνέπειες δραματικών γεγονότων, που μπορεί να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της ζωής όπως τη γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ταυτότητας και πρακτικής. Αντίθετα, αυτές οι προβολές περιγράφουν τις πιθανές συνέπειες της δυναμικής που διαμορφώνει επί του παρόντος το θρησκευτικό τοπίο».

Τα βασισμένα σε τάσεις σενάρια που υπέθεσε ο Pew είναι:

1) Τι γίνεται αν το ποσοστό αλλαγής παραμένει σταθερό μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών, των πιο ευάλωτων ηλικιών; Με βάση τις τάσεις, σε κάθε νέα γενιά το 31 τοις εκατό των ανθρώπων που ανατράφηκαν ως Χριστιανοί θα γίνονταν θρησκευτικά άσχετοι, ενώ το 21 τοις εκατό όσων μεγάλωσαν χωρίς θρησκεία θα γίνονταν Χριστιανοί. Το αποτέλεσμα? Οι Χριστιανοί θα διατηρούσαν τον πλουραλισμό τους αλλά θα έχαναν την πλειοψηφία τους, πέφτοντας πρώτα κάτω από το 50 τοις εκατό το 2060 και θα κάθονταν στο 46 τοις εκατό μέχρι το 2070. Το «Κανένας» θα εγγραφεί στο 41 τοις εκατό ή κάτω μέχρι το 2070.

2) Τι θα γινόταν αν η αλλαγή γινόταν πιο συνηθισμένη, βλέποντας σταδιακά μεγαλύτερα μερίδια Χριστιανών να εγκαταλείπουν την πίστη μέχρι την ηλικία των 30 ετών, αλλά να ισοπεδώνονται για να αποτρέψουν το μερίδιο του Χριστιανισμού να πέσει κάτω από το 50 τοις εκατό; Αυτό το σενάριο, το οποίο ο Pew θεώρησε πιο εύλογο, θα είχε ως αποτέλεσμα οι Χριστιανοί να πέσουν στο 47 τοις εκατό του πληθυσμού μέχρι το 2050, σε σύγκριση με το 42 τοις εκατό του πληθυσμού που θα περιέγραφε τον εαυτό τους ως μη συνδεδεμένους. Μέχρι το 2070, το «κανένα» θα αποτελούσε μια πλουράδα του πληθυσμού στο 48%. Η αληθοφάνεια βασίζεται στο πώς έγινε η αλλαγή σε 79 άλλες χώρες όπου, εν μέσω της αλλαγής, το ποσοστό των Χριστιανών «δεν ήταν γνωστό ότι πέφτει κάτω από περίπου το 50 τοις εκατό», είπε ο Pew.

3) Τι θα συμβεί αν η αλλαγή συνεχίζει να αυξάνεται αμείωτα σε δημοτικότητα, ωθώντας τον Χριστιανισμό κάτω από τη γειτονιά του 50 τοις εκατό; Αν ναι, είπε ο Pew, οι Χριστιανοί θα έπεφταν από την πλειοψηφία μέχρι το 2045. Μέχρι το 2055, οι Χριστιανοί θα αποτελούσαν το 43 τοις εκατό του πληθυσμού, κατατάσσοντας πίσω από τους «κανένας» στο 46 τοις εκατό. Μέχρι το 2070, το 52 τοις εκατό των Αμερικανών θα θεωρούνταν «κανένας», ενώ το 35 τοις εκατό θα ήταν χριστιανοί.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar