Εμπνευσμένος από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο καλλιτέχνης του γκράφιτι Mauro Pallotta φέρνει ποπ μήνυμα στους νέους στην Ασίζη

0
Εμπνευσμένος από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο καλλιτέχνης του γκράφιτι Mauro Pallotta φέρνει ποπ μήνυμα στους νέους στην Ασίζη
Μάουρο Παλότα
Εικόνες του Πάπα Φραγκίσκου από τον Ρωμαίο καλλιτέχνη Mauro Pallotta, ή Maupal, που εκτίθενται στην Ασίζη της Ιταλίας. Φωτογραφίες από τον Enrico Mattioni

ΠΟΛΗ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ (RNS) — Πάπας ΦραγκίσκοςΤο οικονομικό όραμα συναντά την τέχνη γκράφιτι σε μια νέα παράσταση του Ρωμαίου καλλιτέχνη Mauro Pallotta ή Maupal, ο οποίος ελπίζει ότι το έργο του θα εμπνεύσει τους χιλιάδες νέους ενήλικες που συγκεντρώνονται στην Ασίζη αυτή την εβδομάδα καθώς φαντάζονται ένα νέο είδος παγκόσμιας οικονομίας.

Τα εννέα έργα του καλλιτέχνη με τη μεγαλύτερη επιρροή εκτίθενται στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, μαζί με έναν πίνακα που δεν έχει ξαναδεί. Η έκθεση ονομάζεται «Papale Papale», ένα παιχνίδι με τις ιταλικές λέξεις που σημαίνουν «παπικός» και «να δηλώνω τα πράγματα πολύ καθαρά».

Η τέχνη γκράφιτι της Pallotta στοχεύει να φέρει την πολυπλοκότητα της καθολικής διδασκαλίας στους απλούς ανθρώπους στους δρόμους.

«Προσπαθώ να αναπαραστήσω με γραφικό τρόπο το μαγείο του Πάπα Φραγκίσκου χρησιμοποιώντας σχέδια που είναι κατανοητά από τους εφήβους», είπε η Παλότα σε συνέντευξή της στο Religion News Service. «Χρησιμοποιώ ένα απλό και σαφές μήνυμα για να δείξω τα κύρια βήματα και τους στόχους του Πάπα Φραγκίσκου».

Η τέχνη της Pallotta εκτίθεται στη μικρή πόλη καθώς περισσότεροι από 1.000 νέοι ενήλικες από όλο τον κόσμο κατεβαίνουν στην Ασίζη, τη γενέτειρα του Πάπας ΦραγκίσκοςΟ συνονόματος άγιος γνωστός για την αφοσίωσή του στους φτωχούς, την ειρήνη και τη δημιουργία, για τη συνάντηση The Economy of Francesco από Πέμπτη έως Σάββατο (22-24 Σεπτεμβρίου). Η συγκέντρωση, η οποία στοχεύει να προωθήσει μια πιο χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και βασισμένη στην ισότητα οικονομία, θα συγκαλέσει «νέους οικονομικούς μελετητές, επιχειρηματίες και παράγοντες αλλαγής, από περισσότερες από 100 χώρες», σύμφωνα με την εκδήλωση δικτυακός τόπος.

Ο Ρωμαίος καλλιτέχνης Mauro Pallotta, ή Maupal, απεικονίζει τον Πάπα Φραγκίσκο να σκαρφαλώνει έναν τοίχο προς τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, που εκτίθεται στην Ασίζη της Ιταλίας. Φωτογραφία του Enrico Mattioni

Μετά από δύο ημέρες εργαστηρίων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και δικτύωσης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος θα παραστεί στην εκδήλωση και θα εκφωνήσει ομιλία το Σάββατο, ακολουθούμενη από ανάγνωση και υπογραφή του Συμφώνου Η Οικονομία του Φραντζέσκο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από προσωπικές δεσμεύσεις «και μια έκκληση προς τους πολίτες, τους φορείς και τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με το site του ΕΟΦ.

Η σκέψη των νέων που εργάζονται με έναν 85χρονο ποντίφικα για να αμφισβητήσουν τα βαθιά ριζωμένα οικονομικά μοντέλα μπορεί να φαίνεται γελοία σε ορισμένους, αλλά ο Παλότα είπε ότι ελπίζει ότι το έργο τέχνης του θα υπενθυμίσει στους συμμετέχοντες ότι είναι συχνά το μικρότερο και το πιο ταπεινός ποιος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

«Είναι ιδιαίτερα οι απλοί άνθρωποι που κάνουν τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα πράγματα», είπε.

Το πρώτο του πορτρέτο του Πάπα Φραγκίσκου, «Σούπερ Πάπας», εκτόξευσε τον καλλιτέχνη σε διεθνή αστέρια το 2014 και παραμένει το αγαπημένο του μέχρι σήμερα. «Ακόμα κι αν αυτή η εικόνα δείχνει έναν υπερήρωα», είπε, αναφερόμενος στην εικόνα που απεικονίζει τον πάπα να πετάει στον αέρα με τον λευκό μανδύα του, «είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ ταπεινός και απλός υπερήρωας».

«Φοράει γυαλιά, έχει λίγη κοιλιά και ο χαρτοφύλακάς του που περιέχει τις χριστιανικές αξίες που φέρνει πάντα μαζί του έχει στην πραγματικότητα ένα φουλάρι της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας στο Μπουένος Άιρες», είπε.

Η Pallotta γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα και γύρω από το Βατικάνο και όταν ο Φραγκίσκος εξελέγη το 2013, η Παλότα είπε ότι είχε αμέσως απήχηση στον νέο Πάπα, ο οποίος έγινε κάτι σαν μούσα για εκείνον. «Η μεγαλύτερη έμπνευση ήταν η τεράστια φυσική του ομοιότητα με τον παππού μου που με μεγάλωσε», είπε.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar