Είναι ο «Λευκός Ευαγγελισμός» το ίδιο με την «Ιστορική Χριστιανική Θεολογία»; Οι Χριστιανοί συζητούν τη θέση του Ευαγγελισμού στην Ιστορία της Εκκλησίας στο Twitter

0
Είναι ο «Λευκός Ευαγγελισμός» το ίδιο με την «Ιστορική Χριστιανική Θεολογία»;  Οι Χριστιανοί συζητούν τη θέση του Ευαγγελισμού στην Ιστορία της Εκκλησίας στο Twitter
ευαγγελικός
Φωτογραφία από τον Christian Walker (μέσω Unsplash)

Η συζήτηση σχετικά με τη θέση του ευαγγελισμού στο πεδίο της εκκλησιαστικής ιστορίας, καθώς και τη σχέση του με τη φυλή, στροβιλίστηκε στο Twitter αυτή την εβδομάδα ως απάντηση σε ένα tweet του συγγραφέα και απολογητή Neil Shenvi, όπου ο Shenvi υποστήριξε ότι πολλές δημόσιες κριτικές για τον αμερικανικό ευαγγελισμό είναι λίγες. περισσότερο από επιθέσεις στον ίδιο τον Χριστιανισμό.

«Το να διαφωνείς ενάντια στον «λευκό ευαγγελισμό» είναι συχνά απλώς ένας λεπτός τρόπος για να αντιταχθείς στην ιστορική χριστιανική θεολογία», είπε ο Shenvi έγραψε.

Τον τελευταίο καιρό, ο ευαγγελισμός έχει μπει στο στόχαστρο του κοινού για το είδος της πολιτικής δέσμευσης με το οποίο έχει συνδεθεί στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και για τις υψηλού προφίλ αποκαλύψεις καταχρηστικής ηγεσίας εντός του κινήματος. Ο Ευαγγελισμός έχει επίσης συχνά επικριθεί για τη σεξουαλική του ηθική και τις αντιλήψεις του για τον ανδρισμό, που έρχονται σε αντίθεση με την αυξανόμενη αποδοχή και τον εορτασμό των αξιών LGBTQ+ στην Αμερική.

Περαιτέρω, ο όρος «Λευκός» ως τροποποιητής του «ευαγγελισμού» έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένος στη δημόσια ομιλία, ο οποίος έχει χρησιμεύσει για να τονίσει ότι μεγάλος αριθμός Μαύρων προτεσταντών και άλλων έγχρωμων Αμερικανών Χριστιανών συχνά ευθυγραμμίζονται με τους λευκούς ομολόγους τους σε θέματα θεολογίας. διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ασπάζεται ανοιχτά το QAnon, λένε οι κριτικοί, που αναφέρουν «κατάσταση που μοιάζει με τον Μεσσία», «βαθιά παράξενες» χειρονομίες

Στο παρελθόν, ο Shenvi έχει σημειώσει ότι ο ευαγγελισμός έχει γίνει ακόμη και αντικείμενο δημόσιας κριτικής μεταξύ εκείνων που μπορεί να θεωρηθούν ότι ανήκουν στις δικές του τάξεις.

Αυτή η κριτική περιλαμβάνεται σε έργα όπως «The Making of Biblical Womanhood» της Beth Allison Barr, «Jesus and John Wayne» της Kristin Kobes Du Mez και «Taking America Back for God: Christian Nationalism in the United States» του Andrew. Ο Γουάιτχεντ και ο Σάμιουελ Πέρι – όλοι τους έχουν επαινεθεί στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, αλλά ο Σενβί φοβάται ότι παρέχουν ένα μονοπάτι για την άρνηση των βασικών χριστιανικών δογμάτων.

„[T]Η «αποικοδομητική» προσέγγιση των συγγραφέων αυτών στη θεολογία είναι αναγκαστικά ένα παγκόσμιο οξύ. Ακόμα κι αν δεν είχαν ρητά δεσμευτεί να αμφισβητήσουν ευρέως το ευαγγελικό δόγμα, η μεθοδολογική τους προσέγγιση καθιστά ένα τέτοιο αποτέλεσμα αναπόφευκτο», έγραψε ο Shenvi σε ένα Νοέμβριο του 2021. άρθρο για CBMW. «Αυτή η διάβρωση είναι, ίσως, ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου».

Όταν πρόκειται για την κριτική που δέχονται οι Λευκοί Ευαγγελικοί γενικά στον δημόσιο λόγο, ο Shenvi τόνισε στο Twitter ότι τέτοιες κριτικές ασκούνται συχνά σε «ιστορικές θεολογικές θέσεις που σχετίζονται με το φύλο και τη σεξουαλικότητα».

Σε αυτόν τον ισχυρισμό, ο πάστορας της Βόρειας Καρολίνας Μπεν Μαρς απάντησε: «Ίσως στη βιβλιογραφία που διαβάζετε, αλλά οι περισσότερες από τις κριτικές που βλέπω χρησιμοποιούνται ενάντια στις ιστορικές θέσεις για τη δουλεία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον ρόλο και τη φύση της πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΟ: Το tweet της Beth Moore σχετικά με το «A Crush» με τον Ιησού προκαλεί άλλη μια κατάρρευση στο Twitter

Ο Σενβί απάντησε: «Ρίξτε μια ματιά στο βιογραφικό των ανθρώπων που τους άρεσε το tweet σας».

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar